PGD Velika Loka gre naprej!

Pretekle vikende smo zopet potrdili, da je mala Velika Loka (in tudi Mala) prava “gasilska vas”. Vas namreč šteje  “samo” 277 duš, pa se je občinskega gasilskega tekmovanja udeležila s kar šestimi (6) ekipami. Ampak PGD Velika Loka na tekmovanju ni samo sodelovala, temveč tudi domov prinesla kar nekaj pokalov. Pionirke so osvojile prvo mesto, članice A in veterani tretje mesto, člani B četrto mesto, člani A peto mesto in mladinci deveto mesto. ČESTITAMO!!!


Prejšnji teden so se uspehi samo še nadaljevali. Veterani so namreč na regijskem tekmovanju osvojili drugo mesto in gredo na državno tekmovanje. Bravo fantje! Vi ste kot star dizel, ko se enkrat spravite na obrate vas nič ne ustavi. Čestitamo in srečno na spomladanskem tekmovanju. Pridno trenirajte.

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Veteransko tekmovanje Krka 2019

Veteranska ekipa članov PGD Velika Loka se je v soboto 22. junija 2019 udeležila “Tekmovanja veteranskih enot z vprežno ročno brizgalno izdelano do leta 1940″, ki je bilo letos že 19. po vrsti pred gasilskim domom PGD Krka v organizaciji njihovega društva in z njihovo opremo.

Tudi letos se je pri izvedbi napada od dvojaka do ognjene črte uporabljalo tanjše D cevi, ki se hitreje napolnijo z vodo. Prav uporaba teh cevi pa zahteva natančno in pazljivo razvijanje in spajanje cevi, saj se v nasprotnem primeru cevi hitro zavozlajo. Tekmovanje obsega dve vaji na vprežni ročni brizgalni in zbijanje dveh tarč ter dvema vajama raznoterosti kjer je potrebno s staro ročno brizgalno skozi odprtino na tarči napolniti 5 litrov vode. Za končni rezultat se upošteva najboljši čas vsake vaje.

Naša ekipa je tekmovala v sestavi Franc Brlan, Jože Hribar, Stane Kogovšek, Janez Medved, Andrej Menard, Stane Zabukovec, Jože Zabukovec in rezerva Stane Potokar. Tekmovanja se je udeležilo 7 ekip, naša veteranska ekipa PGD Velika Loka pa je zasedla odlično 2. (drugo) mesto in za to prejela pokal in Diplomo za udeležbo.

Pripravil: Stane Zabukovec

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Orientacija

Orientacija je “šport” pri katerem uporabljamo karto in kompas za navigiranje po terenu, ki je po navadi neznan. Karta, ki jo dobijo udeleženci/tekmovalci je po navadi prirejena terenu in se imenuje orientacijska karta. Z njeno pomočjo tekmovalci poiščejo kontrolne točke v določenem zaporedju in tako opravijo nalogo.

V soboto 18. maja je potekalo v Žalni 20. tekmovanje v gasilski orientaciji. Na tekmovanju smo imeli 4 ekipe, ki so se odlično orientirale in pritekle do prvega mesta (mladinci), do drugega mesta (pionirke ) in še eno četrto in eno štirinajsto mesto. Mladinci in pionirke so si s tem zaslužili udeležbo na regijskem tekmovanju, ki je bilo 14 dni kasneje v Loškem potoku. Tam so “preventivno” malo upočasnili, da ne bi bilo potrebno se udeležiti še naslednjega, državnega tekmovanja. Tako so zasedli 10. in 11. mesto.

Netekmovalne oblike orientacije pa nam lahko pridejo prav vsakodnevno (če ravno nimamo pametnega telefona pri sebi) in sicer se lahko orientiramo:

  • s soncem in uro
  • s pomočjo sence
  • s pomočjo zvezd
  • s pomočjo lune
  • s pomočjo reliefnih znamenj in vegetacijo

Žal, vam ta oblika ne prinaša priznanj in kolajn, lahko vam pa reši življenje!

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Vabilo

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Pomladansko čiščenje okolja

Na podlagi obvestila Občine Grosuplje in sklepa sveta Krajevne skupnosti Žalna

vabimo

vse krajane vasi Velika Loka, da se udeležite čistilne akcije

Pomladansko čiščenje okolja

v soboto, dne 13.04.2019, z začetkom ob 9.00 uri in z zbirnim mestom pred gasilskim domom Velika Loka.     Krajani, pokažimo skrb za čisto okolje in se akcije udeležimo v čim večjem številu.

Krajevna skupnost Žalna

Predsednica: Danijela Pirman

 

PS uredništva spletne strani: Na analognem (papirnem) obvestilo je datum 14.3.2019, ki pa je že davno mimo in smeti je še vednos polno okoli nas. Pravi datum je 13.4.2019!

 

 

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Počastitev materinskega dneva v Veliki Loki

Letošnje praznovanje materinskega dneva v dvorani Prostovoljnega gasilskega društva Velika Loka v nedeljo 31.3.2019 je bilo še posebej pestro. Že tradicionalno prireditev v last mamam, očetom, babicam, dedkom, … smo z zanimivim kulturnim programom, polnim humorja in glasbe, pod mentorstvom Zlate in Judite, pripravili člani in članice skupine Gledališča pod mostom, naši najmlajši iz vasi Velike in Male Loke ter PGD Velika Loka.Po uvodnem pozdravu Mance so se nam predstavili najmlajši z lepimi deklamacijami, zaplesali so in ubrano zapeli nekaj prisrčnih pesmic, ki so bile namenjene prav mamam ter skupaj pogumno nastopili še v smešni zgodbici – skeču: “V šoli”.

Sledila je kulturna točka v kateri so na odru nastopili mladinci s skečem z naslovom: “Kviz”. Danes, ko je pogovarjanje, poslušanje oz. neposlušanje, težava sodobnega načina življenja, so mladi predstavili kako si le s pogovorom, zaupanjem in medsebojnimsprejemanjem lahko spletemo mrežo zaupanja med ljudmi.

Nato je Skupina Gledališče pod mostom nastopila s krajšo predstavo “Predzadnji počitek”. V sobi dveh stanovalk doma, vlada nered zaradi nevoščljivosti in nezaupanja med njima. Ker tudi negovalec v domu ne more pomiriti sporov, poleg stanovalkine družine v dogajanje poseže še direktor doma in umiri strasti. Predstavo je malce hudomušno, nekoliko poučno, vsekakor pa zanimivo napisala prof. Maja Zajc Kalar, za kar se ji zahvaljujemo.

Med posameznimi nastopi nas je s harmoniko zabaval Maj.

Ob zaključku prireditve smo materam podarili cvetje za praznik, vse številne obiskovalce pa povabili na dvorišče ob gasilskem domu, kjer smo jih pogostili s pijačo in sladkim pecivom, ki so ga pripravile naše gospodinje in gasilsko društvo.

Pripravil: Stane Zabukovec, Foto: Judita Menard

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Vabilo na redni letni občni zbor PGD Velika Loka

Posredujemo vam vabilo na občni zbor PGD Velika Loka:

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

14. Občinski kviz

V soboto 9.2.2019 , so se mladi loški gasilci udeležili vsakoletnega občinskega kviza, ki ga organizira PGD Grosuplje. Na kvizu je sodelovalo kar 56 ekip, kar je največ do sedaj in od tega tudi 4 naše in sicer tri ekipe pionirjev in ekipa mladincev. Naše ekipe so se na tekmovanje pridno pripravljale, kar potrjujejo tudi doseženi rezultati.

Pionirji: 2., 12. in 23. mesto

Mladinci: 13. mesto

Ekipa pionirjev se je s tem uspehom uvrstila tudi na regijski kviz, ki bo potekal 2. marca v Kočevju.

Seveda sedaj pridno nadaljujemo s pripravami.

Čestitke vsem udeležencem!

Pripravila: Neža Brlan

 

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Srečno 2019

Nasvetov ni nikoli preveč in tale je ravno primeren za tale čas.

Denar za rakete in petarde, lahko porabiš koristneje. Kako? Bom kar konkreten. Tako imenovane večstrelne baterije so cca 1 raketa en evro. Torej za večstrelno baterijo z 20 izstrelki plačaš 20 EUR. In če rečemo, da je to tvoj budget za novoletno … ne vem, kako bi to poimenoval … no, za novoletni ognjemet, lahko ta denar porabiš za eno od spodnjih dobrot, ki sodijo v ta čas in trajajo dlje od 20 sekund in zagotovo ne povzročijo požara:

  • 1 kg tatarskega biftka
  • 3 steklenice penine
  • 0,75 kg pršuta
  • 3 kg sarme
  • zaboj piva

Naj imajo tudi gasilci novo leto!

Srečno!

 

 

 

 

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno

Veteransko tekmovanje Krka 2018

Ob prihodu mrzlih dni je prav, da se spomnimo še enega letošnjega poletnega dogodka: Veteranskega tekmovanja na Krki.

Naša veteranska ekipa članov PGD Velika Loka se je v soboto 23. junija 2018 udeležila “Tekmovanja veteranskih enot z vprežno ročno brizgalno izdelano do leta 1940″. Tekmovanje, 18. po vrsti je bilo pri gasilskem domu na Krki v organizaciji domačega društva in z njihovo opremo za vse ekipe. V tekmovalni ekipi so po razpisu lahko člani starejši od 50 let, napadalca in desetar pa morajo biti stari nad 58 let.Pri izvedbi napada od dvojaka do ognjene črte so se uporabljale manjše D cevi, ki so hitreje napolnjene z vodo ter se tako precej skrajša čas vaje, a poveča možnost napake ekipe. Tekmovanje je sestavljeno iz sledečih vaj: vaja na vprežni ročni brizgalni s črpanjem vode iz kadi in zbijanje dveh tarč s curkom vode, ter dveh vaj raznoterosti, kjer je potrebno s črpanjem vode s staro ročno brizgalno napolniti vedro s 5 litri vode in to skozi odprtino v tarči.Naša ekipa, ki je že 12 krat zaporedoma sodelovala na tekmovanju na Krki, je tekmovala v postavi: Franc Brlan, Jože Hribar, Stane Kogovšek, Janez Medved, Andrej Menard, Milan Mohar, Janez Roštan, Jože Zabukove in Stane Zabukovec.  Rezerva je bil Stane Potokar. Tekmovanja se je udeležilo 6 moških veteranskih ekip in ekipa PGD Velika Loka je zasedla odlično drugo mesto ter prejela pokal. Za razvrstitev ekip je bil upoštevan seštevek časov vseh treh tekmovalnih vaj.

Pripravil: Stane Zabukovec

Posted in Novice | Komentiranje izklljučeno