Nova igra Gledališča pod mostom: Dario Fo, Niti tat ne more pošteno krasti

Lokalno in seveda tudi širše poznani tat Mario Tornatti se odpravi na delo v gosposko vilo. Ko premaga vse ovire in se skrivno in potiho vzpne do tretjega nadstropja, neslišno odpre okno, spleza v sobo in posveti z baterijo, da poišče luč. Razgleda se po sobi in se loti dela. Nenadoma pa …

Vas zanima kaj je bilo naprej? Pridite pogledat! Premiera in ponovitev sta že 10. in 11. februarja, obakrat ob 19.00 uri, obakrat v dvorani Gasilskega društva Velika Loka.

Vabljeni!

Nova igra – nova sezona: komedija Moj Jure avtorja Tončka Žumbarja

Po letu premora smo v Gledališču pod mostom pripravili novo igro – komedijo Moj Jure. Prvi dve uprizoritvi sta bili na domačem odru v Gasilnem domu PGD Velika Loka. Kot smo vajeni na domačih predstavah, je bila dvorana obakrat polna, obiskovalci pa so se do solz nasmejali. Igra je komična, zabavna in polna zapletov. Dogaja se v zdolgočaseni vasici Žabji dol, kjer živita Vinko in Micika, h katerima pride iz Ljubljane začasno živet sestrična Marinka. Starši so jo zaradi njene nezrelosti poslali na deželo, da si zbistri glavo. Na vasi so neločljivo povezani še s sosedoma Terezo in Ivanom, saj ženski ob kavici opravljata sovaščane, moška pa rada skočita v gostilno na “špricar”. Nekega dne pa v vas pride živet Jure iz Nemčije. Vse ženske v vasi se “ogrejejo” za novinca in sledi kar nekaj zapletov. Kako se pa konča – pa si oglejte v eni od ponovitev. Kje in kdaj bodo, pa si lahko ogledate na naših straneh.

Povzeto po članku Katje Brlan, objavljenem v Grosupeljskih odmevih.

Za “gušt” pa par slikc:

Nagrada za uspešno zaključeno sezono: izlet!

Gledališče pod mostom je zaključilo še eno uspešno gledališko sezono. Zadnja predstava je bila pred domačim občinstvom – na materinski dan. Počakali smo, da se malo ogreje in … jo mahnili na morje. Ne čisto direktno saj smo se na poti ustavili v Hrastovljah – vasici pod Kraškim robom, kjer smo si ogledali z obzidjem obdano cerkvico Svete Trojice v kateri so znamenite freske: Mrtvaški ples.

Vir: Wikipedija

Še veste kaj je nauk oz. sporočilo Mrtvaškega plesa? Smrt ne izbira, ne gleda na stan niti na starost. Vsi pridemo na vrsto. No, ja … morda ne čisto vsi. Saj veste tistega, ko smrt potrka na vrata in ji odpre Chuck Norris. Smrt se ustraši, a se hitro znajde in vzklikne: Maškare!

Naslednji postanek smo imeli v Svetem Petru, kjer smo si ogledali torkljo (mlin za oljke/olive) bolj znano kot Tonino hišo.

V pritličju hiše je ohranjen mlin za oljke, ki je v sredini prejšnjega stoletja še deloval – danes pa je muzej oljarstva. V sosednjem prostoru je kamnita kad za oljčno olje, v nadstropju do katerega pridemo po zunanjih stopnicah pa sta bivalna prostora: kuhinja z odprtim ognjiščem in soba.

Policijska postaja – komedija v treh dejanjih

Gledališče pod mostom – PGD Velika Loka – gledališka skupina, se je za gledališko leto 2011 odločila, da na oder postavi novo komedijo Franca Pluta POLICIJSKA POSTAJA. Tekst smo odkupili pri avtorju, ga dopolnili in priredili za našo skupino.

V mesecu oktobru (2010) smo pričeli z naborom igralskega kadra in z bralnimi vajami. Ker nova komedija zahteva veliko zvočnih efektov, ki morajo biti spuščeni v točno določenem trenutku, smo morali nabaviti prenosni računalnik, aktivne zvočnike, mešalno mizo in vse kabelske povezave. Imeli smo srečo, da smo uspeli k skupini pridobiti novega sodelavca, ki odlično obvlada vso tehniko in poskrbi, da je komedija lepo opremljena z zvokom in razsvetljavo. V skupini vsi skrbimo, da bo izvedba komedije čim boljša, zato smo takoj pričeli z izdelavo scene, rekvizitov, opreme in iskanje kostumov – uniform. Po veliko izvedenih vajah smo v petek 11. februarja izvedli premiero na odru v dvorani PGD Velika Loka.

Komedijo smo uprizorili 18 krat v letu 2011 in še 9 krat v letošnjem letu. Zadnje gostovanje smo imeli v soboto 3. marca na Krki. Vzdušje pred predstavo je bilo … čudno.

Pravzaprav ne vemo ali smo veseli ali žalostni, da končujemo s to igro. V celoti smo pa seveda zelo veseli, saj smo imeli skoraj 2.700 gledalcev. Zadnja predstava je bila ob materinskem dnevu v domači Veliki Loki. Po predstavi sta se vsem zahvalila predsednik Gledališča pod mostom Stane Zabukovec:

in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Velika Loka Peter Brlan:

Na eni od predstav si je našo igro ogledal tudi selektor za Linhartovo srečanje. Njegovo oceno si lahko preberete spodaj:

Ocena gledališke predstave

Franc Plut: Policijska postaja

Režija: Dušan Potokar

Datum ogleda: 4. 2. 2012

Na prvo mrzlo februarsko soboto sem si ogledal predstavo gledališke skupine Gledališče pod mostom PGD Velika Loka, Policijska postaja.

Avtor teksta g. Franc Plut, je komedijo Policijska postaja napisal v času, ko smo v Sloveniji spremljali vse prej kot komično dogajanje z romsko družino Strojan ter ostalimi prebivalci Ambrusa in okoliških krajev. Tako je danes, nekaj let od teh dogodkov, igra že nekoliko izgubila na aktualnosti, ostala pa je, še vedno zelo aktualna, z vaško komiko prikrita nestrpnost do drugačnih.

Ustvarjalcev Gledališča pod mostom iz Velike Loke to očitno ni motilo pri izbiri teksta in igre so se lotili z iskreno gledališko vnemo in željo po zabavanju. To jim je, glede na bučne odzive občinstva, v veliki meri tudi uspelo.

Igralci so si na odru podajali tekst (oz. bolje rečeno, govorili vic za vicem na temo policajev, Romov, šefov in njihovih tajnic, odnosov moški – ženska…) in preigravali ´komične´ situacije bolj ali manj upešno. Pri glavnem igralcu, ki je upodobil komandirja policijske postaje, sem na primer pogrešal lik, ki bi bil, kljub temu, da je tipični policijski butec, vendarle bolj komandirski in odločen. Tako pa je ob svojih (po mojem mnenju itak predolgih) monologih gledal nekam predse in v tla ter s tem dajal informacijo, da je nekoliko izgubljen in negotov vase. Po drugi strani pa sem precej bolj užival, ko sem gledal koketno in prebrisano administratorko, ki zelo dobro ve, kdaj je treba naliti še en ´šnopček´ ali pa policajko, ki je prišla na uvajanje iz Srbije in Roma, ki je ´šel za policaja zaradi integracijske politike vključevanja Romov v sfero javnega življenja´. Še posebej me je zabavala in prepričala visoko izobražena čistilka, ki je med pisano druščino likov npr. edina razumela pomen besede metafora. Igralci so vsi po vrsti dodobra izkoristili narečne posebnosti okolja, iz katerega izhajajo in tako še dodatno doprinesli h komičnosti njihovih likov in prizorov. Kljub vsej svoji duhovitosti in razigranosti, pa igralci, zaradi vse preveč banalno napisanih likov in situacij v igri Franca Pluta, ne morejo ustvariti nekih polnokrvnih človeških podob, ampak ostajajo le karikature in nekakšni pripovedovalci štosov.

Likovna podoba predstave je bila igri primerno enostavna; še najbolj posrečena in učinkovita scenska rešitev je bila z lesenim okvirjem nakazana ječa. Tudi glasbena oprema predstave je bila izrazito karikirana in ´na prvo žogo´.

Vsi omenjeni elementi so se zlili v celoto, v predstavo, za katero bi v resnici težko rekel, da je ´prava´ predstava. Mogoče bi bilo bolj točno reči, da je celota skupek bolj ali manj aktualnih in zabavnih vicev in revija bolj ali manj duhovitih igralcev. S tem pa ni seveda čisto nič narobe, še posebej, če je v dvorani občinstvo, ki se ob videnem od srca smeji in zabava. Prepričan sem, da boste z uspešnimi ponovitvami te in bodočih predstav zabavali in nasmejali še veliko gledalcev po Sloveniji.

Gašper Jarni, 14. 2. 2012

Opis dosedanjega dela skupine

Začetek dejavnosti gledališke skupine sega v leto 1968 z uprizoritvijo nekaj krajših dramskih del. Takrat smo zgradili prizidek – dvorano k obstoječemu gasilskemu domu in tako so nastali pogoji, da se je lahko začela izvajati kultura v vasi.

V letih od 1980 do 1986 je skupina intenzivno delovala pod okriljem KUD Žalna in imela odmevne predstave – komedije, z uprizarjanjem po občini in izven nje. V letu 1980 in 1981 smo pod takratnim vodenjem g. Draga  Zakrajška izvedli komedijo Cvetka Golarja DVE NEVESTI. V letih 1982 in 1983 pa komedijo M.Fernerja TRIJE VAŠKI SVETNIKI. Sledil je enoletni premor, nato pa smo se ponovno zbrali ljubitelji kulture v vasi in zelo uspešno v letih 1985 in 1986 odigrali komedijo Pero Budaka KLOPČIČ. Z vsemi komedijami smo gostovali po krajih takratne občine Grosuplje. Po zadnje odigranem gostovanju, je vodenje skupine zapustil g. Zakrajšek in se posvetil glasbeni in pevski karieri, gledališka skupina pa je mirovala in čakala na menjavo generacij. Od leta 1988 je recitacijska skupina prevzela pobudo in pripravljala proslave ob prazniku dneva žena.

Dolgo je tlela ideja igralk in igralcev, da bi se vrnili na oder in izvedli kakšno komedijo in popestrili turobne zimske dni. V letu 2002 sta pobudo prevzeli ga. Zlata Brlan in ga. Judita Menard, ki sta uspeli zbrati vse zainteresirane v Gasilski dom, kjer smo se dogovorili o ponovnem delovanju gledališke skupine. Že v letu 2003 smo uprizorili komedijo Cvetka Golarja DVE NEVESTI in z njo gostovali še 6 krat. Vodenje gledališke skupine je prevzel g. Stane Zabukovec recitacijske skupine pa ga. Judita Menard in pričeli smo se prijavljati na občinske razpise za pridobivanje finančnih sredstev za nabavo opreme za dvorano in oder ter za delovanje skupine.

Leta 2004 je bila uprizorjena komedija M. Fernerja TRIJE VAŠKI SVETNIKI ter z njo gostovali še 11 krat. Vsled veliko vabil smo v letu 2005 s komedijo TRIJE VAŠKI SVETNIKI gostovali še 12 krat po krajih okoliških občin. V letu 2006 smo uprizorili veseloigro Štefana Jerka GOSPOSKA KMETIJA in z njo gostovali še 13 krat. V sezoni 2007 smo z veseloigro GOSPOSKA KMETIJA gostovali še 4 krat.Zaradi lažje promocije, boljše prepoznavnosti in medijske odzivnosti smo dopolnili ime skupine in jo strnili s krajevno značilnostjo silhueto železniškega mostu, ter jo poimenovali GLEDALIŠČE POD MOSTOM – PGD Velika Loka.

Takoj v začetku leta 2007 smo začeli z učenjem ter v mesecu marcu že uprizorili komedijo Franza Streicherja KAKO IZ ZADREGE in z njo gostovali še 9 krat. V letu 2008 smo uprizarjali komedijo KAKO IZ ZADREGE ter z njo gostovali še 13 krat.  V sezoni leta 2009 smo na oder postavili komedijo DVA PARA SE ŽENITA in jo uprizorili kar 14 krat. V lanski gledališki sezoni smo nadaljevali z uprizarjanjem komedije DVA PARA SE ŽENITA ter z njo gostovali še v 13-tih krajih po Sloveniji.

Velika Loka, dne 12.04.2011

Predsednik GPM Velika Loka

STANE ZABUKOVEC

Comments are closed.